Pensament profund

”És un pensament profund meu però ha nascut d’un altre pensament profund. Un convidat del papa, al sopar d’ahir a la nit, és qui ho va dir:
«Els que saben fer, fan; els que no saben fer, fan classe; els que no saben fer classe, fan classe als professors i els que no saben fer classe als professors es dediquen a la política».”
Extret de “L’elegància de l’eriçó”, de Muriel Barbery

Però jo crec que aquesta frase és un pensament profund de debó, precisament perquè no és veritat, en tot cas no del tot veritat. Això no vol dir el que es creu a l’inici. Si la gent pugés en la jerarquia social en proporció a la seva incompetència, us garanteixo que el món no giraria com gira. Però el problema no és aquest. El que vol dir aquesta frase no és que els incompetents tinguin un bon lloc sota el sol, sinó que res no és més dur i injust que la realitat humana: els homes vivim en un món on són les paraules i no els actes les que tenen el poder, on la suprema competència és el domini del llenguatge, sinó de què haurien estudiant tant les arts de l’oratòria a l’Antiga Grècia o a Roma?. És terrible perquè, en el fons, som primats autoprogramats per menjar, dormir, reproduir-nos si hi ha sort, conquistar i assegurar el nostre territori i als més dotats per això, als més animals entre nosaltres, els prenen el pèl els altres, els que parlen bé però serien incapaços de defensar el seu jardí, portar unes fruites per sopar o procrear correctament. Els homes viuen en un món on són els dèbils els que dominen. És un insult terrible a la nostra natura animal, una mena de contradicció profunda.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s